Website Jacques Bazen

Leeuwarden
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Leeuwarden, 6 mei 2005

Leeuwarden is de hoofdstad en grootste stad van Friesland. Het is niet echt een bijzonder grote stad, minder dan 100.000 inwoners wonen er. Het lijkt alsof de stad constant in een strijd met Groningen verwikkeld is, over wie nou de belangrijkste stad van het Noorden is. Ik denk zelf dat Leeuwarden weliswaar een belangrijk regionaal centrum is, maar dat Groningen, wat bijna twee keer zoveel inwoners heeft, nationaal gezien wat meer meetelt. Maar goed, desalniettemin is Leeuwarden nog steeds een stad met een rijk verleden en veel monumenten. De moeite waard om er eens doorheen te lopen. Als je Leeuwarden binnenkomt, uit de richting van Franeker, zie je een enorm glazen gebouw rechts van de weg. Het ziet er redelijk bizar uit. Wat is het voor iets? Een soort prestige project?

Prestige project?
leeuwarden_glasstad.jpg

Het centrum van de stad is wat minder "Futuroscope" achtig. Er zijn veel grachten met leuke terrasjes erlangs. En verder zijn er nog een aantal wat stillere straten met prachtige monumenten en een aantal niet onaardige marktpleinen.

Terrasje
leeuwarden_hoofdstraat.jpg

Straatbeeld
leeuwarden_straat.jpg

marktplein
leeuwarden_marktplein.jpg

En dan is er nog de Fryske Academie, het hoofdkwartier voor de Friese cultuur en taal.

leeuwarden_frieseakademie.jpg

En last but not least op deze pagina, de beroemde Oldenhove toren! Hij is schever dan de toren van Pisa, werd me door de gids verteld, maar wel gewoon toegankelijk en te beklimmen. Het voelt een beetje raar aan om zo'n scheef lopende serie trappen te beklimmen, maar je wordt dan ook wel beloond met een prachtig uitzicht over de stad.

leeuwarden_oldenhove.jpg

leeuwarden_oldenhove1.jpg

leeuwarden_oldenhove2.jpg

Meer informatie over Leeuwarden is te vinden op: http://www.gemeentearchief.nl/

Bezoek aan Leeuwarden, 6 mei 2005