Website Jacques Bazen

Hoorn
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Hoorn, 10 juni 2005

Ooit was het ťťn van de belangrijkste steden van Holland. Ooit had was de stad de thuishaven van vele schepen die op Oost IndiŽ. Het was de thuisstad van de scheepsjongens van Bontekoe. Wat is er met de stad toch gebeurd? Hoe is het mogelijk dat zo'n bloeiende en welvarende stad afzakt tot een tweederangs ietwat slaperig provinciestadje? Een interessante vraag, maar het antwoord is niet zo eenvoudig. Wat wel zo is, is dat er nog enorm veel monumenten van vroeger over zijn. Er was domweg geen reden om ze te slopen en ze te vervangen door wat nieuwers en groters. En door die oude stad liep ik dus, al fotograferend en nadenkend over de vraag waardoor Hoorn toch zo in verval kon raken.

hoorn_station.jpg

De naam Hoorn komt waarschijnlijk van koehoorn, omdat de plaatselijke gracht die vorm had. Deze gracht was ook tegelijk het afwateringskanaal voor een deel van West Friesland. Bij Hoorn werd het overtollige water op de Zuiderzee geloosd. Dat gebeurde vroeger op de plek waar nu de markt is. Die is hieronder afgebeeld.

hoorn_grotemarkt.jpg

De beroemdste inwoner van hoorn is ongetwijfeld Jan Pieterszoon Coen, de stichter van Batavia (tegenwoordig Jakarta). Op het marktplein van Hoorn wordt hij geŽerd met een imposant standbeeld. De stad Batavia heet in het Maleis: Kota Djankong (Stad van Jan Coen).

hoorn_jpcoen.jpg
hoorn_jpcoen1.jpg

 
Verderop naar het zuiden, richting het IJsselmeer, liggen de havens van Hoorn. In de 17e eeuw was dit de plaats waar de scheepsjongens van Bontekoe aan boord gingen van de Oost IndiŽ vaarders. Ongelooflijk dat zulke kleine bootjes maanden op de oceaan voeren naar de andere kant van de wereld. En ook vond hier, vlak bij Hoorn de beroemde zeeslag op de Zuiderzee plaats tussen de Spanjaarden en de Watergeuzen, waarbij de Spaanse vloot onder de stadhouder Bossu werd verslagen. Daarop besloot Alva zelf om ermee op te houden en terug te keren naar Spanje.

hoorn_haven.jpg

hoorn_pakhuizen.jpg

hoorn_jachthaven.jpg

hoorn_bruggen.jpg

Er staan veel monumenten in Hoorn, niet in de laatste plaats een aantal goed bewaardgebleven kerken. Bijzonder is dat de klok niet op de toren zit, zoals gebruikelijk, maar als een soort van uithangbord aan de gevel bevestigd is.

hoorn_kerk.jpg

hoorn_kerk_voorkant.jpg

hoorn_noorderkerk_hallenkerk.jpg

De grote kerk in het midden van Hoorn is blijkbaar niet meer in gebruik als kerk. Deze kerk is verbouwd tot winkelcentrum. Hier vindt tegenwoordig de eredienst aan het consumentisme plaats. De religie van de moderne Westerse mens. "Ka-ching!" Ben in ieder geval blij dat ze deze neo-Renaissance kerk (19e eeuw)  gebruikt hebben en niet een van de andere Middeleeuwse kerken.

hoorn_grotekerk.jpg

hoorn_grotekerk2.jpg

hoorn_grotekerk3.jpg

hoorn_grotekerk4.jpg

hoorn_grotekerk1.jpg

Tegenover de grote kerk staat het oude ziekenhuis (gasthuis) van de stad. Boven de deur in de gevel zit een beeld van Johannes de Doper. De inwoners van Hoorn geloofden vroeger dat als je langs de stenen naast de deur te wreef, dat je ziektes zou kunnen afweren.

hoorn_winkelstraat1.jpg

Nog een paar plaatjes van andere monumenten in het centrum van Hoorn.

hoorn_winkelstraat.jpg

hoorn_weeshuis.jpg

hoorn_mariakapel.jpg

hoorn_bejaardenhuis.jpg

Stadswapen van Hoorn, de Eenhoorn
hoorn_wapen.jpg

Behalve het vele moois in de binnenstad heeft Hoorn ook nog een stoomtrein verbinding met Medemblik.

hoorn_stoomtram1.jpg

hoorn_dienstregeling.jpg

hoorn_stoomtram.jpg

Bezoek aan Hoorn, 10 juni 2005