Website Jacques Bazen

Vaida/Vajda (Ro)
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Vaida, 26 mei 2005

Ik was in het dorp Vaida, wat enigszins verscholen ligt, een paar kilometer van de hoofdweg van Oradea naar Satu Mare. Ik logeerde hier een paar dagen vanwege een conferentie in Osorhei. Dit dorpje is nog een redelijk traditioneel Transsylvanisch (Noordwesten van RoemeniŽ) dorpje. Interessante naam trouwens TranssylvaniŽ. Komt van het Latijnse woord silva, dat betekent bos. TranssylvaniŽ betekent dus het land aan de andere kant van het bos. Vraag je je wel af welk bos ze bedoelen, want veel bos staat er niet meer in Hongarije en Noordwest RoemeniŽ. De Hongaren in RoemeniŽ noemen de streek Erdťly. In het dorp Vaida is de landbouw nog vrij traditioneel. Veel karren met paarden enzo en weinig machines. Prachtig dorp om wat foto's te maken.

vajda_mainstreet.jpg

vajda_paardenwagen.jpg

vajda_horse.jpg

vajda_horse1.jpg

vajda_center.jpg

vajda_coop_sign.jpg

In Vaida leven ruim 250 gezinnen van de landbouw. Deze is nog grotendeels traditioneel. Sinds het jaar nul niet veel veranderd zeg maar. Ik ben blij dat ik dit nog heb mogen zien voordat RoemeniŽ bij de EU komt. Je vraagt je af wat er gaat gebeuren als de toetreding van RoemeniŽ een feit wordt. Het zal hier ongetwijfeld een kaalslag betekenen. Wel jammer. Verlies van een systeem is altijd treurig.

vajda_farm.jpg

vajda_farm1.jpg

vajda_church.jpg

vajda_church1.jpg

vajda_street.jpg

vajda_street1.jpg

In het dorp sliepen we in het gastenverblijf van de plaatselijke Gereformeerde Kerk. Het was een geweldig huis, wat blijkens het gastenboek vaker bezocht werd door Nederlanders (vergeten d'r wat in te schrijven trouwens!). De inrichting was geweldig! Een super gave radio en een echte Midden Europese tegelkachel. Plus dat we Hollands brood (P‚ine Olandes„) kregen als ontbijt. Ik heb zelden zo'n geweldige tijd gehad als hier.

gastenverblijf
vajda_guesthouse.jpg

idem, binnen
vajda_guesthouse1.jpg

"Nederlands brood"voor het onbijt
vajda_ontbijttafel.jpg

tuin van het gastenverblijf
vajda_garden.jpg

Radio
vajda_radio.jpg

idem
vajda_radio1.jpg

tegelkachel
vajda_tegelkachel.jpg

schuur
vajda_shed.jpg

Uitzicht op de vallei
view_on_valley.jpg

Bezoek aan Vaida, 26 mei 2005