Website Jacques Bazen

Xanten (De)
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Xanten, 4 en 5 maart 2005

Luchtfoto van Xanten (Foto van Wikipedia)
xanten_luchtfoto.jpg

Vlak over de grens ligt het Duitse stadje Xanten. Het is niet echt een bijzonder groot stadje, maar wel een met een eeuwenlange geschiedenis. Het stadje is ontstaan toen de Romeinen in deze gebieden waren, vanaf ongeveer 50 voor Christus. Zij bouwden hier een legerkamp, met bijbehorende burgerlijke nederzetting. De naam was Castra Vetera. In 69 na Christus, dus zo'n 100 jaar later, is deze plaats verwoest door de opstandige Bataven onder Julius Civilis. Toen deze opstand was neergeslagen begonnen de Romeinen met de bouw van een nieuwe nederzetting. De naam van deze nederzetting was Colonia Ulpia Traiana. De bouw vond plaats toen Traianus keizer was. Deze nieuwe stad lag een eindje verderop, aan de Rijn. Op die plek ontstond een bloeiende stad. Nadat de Romeinen vertrokken verviel de stad. Weer een eindje verderop ontstond op de oude begraafplaats, bovenop het graf van een heilige, een kapelletje en bedevaartsoord. Dit kapelletje groeide uit tot de huidige domkerk. Rondom deze kerk ontstond de nieuwe nederzetting Xanten. Dat woord Xanten is een verbastering van het Latijnse "Ad Sanctos", vertaald: "Naar de heiligen". Tegenwoordig is Xanten een stadje met ongeveer 20.000 inwoners.

Aankomst in Xanten
xanten_the_gang.jpg

lekker eten
xanten_restaurant.jpg

xanten_gotischeshaus.jpg

xanten_gotisch_huis.jpg

Het "nieuwe" Xanten is een Middeleeuws handelsstadje aan de oevers van de Rijn. Het stadje is opgebouwd rond de domkerk. Het straatbeeld lijkt mooi en oud middeleeuws, maar niets is minder waar. De stad is in de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal met de grond gelijk gemaakt, en na die tijd in oude stijl weer helemaal opgebouwd.

xanten_straatbeeld.jpg

xanten_kleefse_poort.jpg

We overnachtten in een bijna spliksplinternieuwe jeugdherberg, met uitzicht op een oude Rijnarm. De rivier heeft deze meanderbocht afgesneden en dit nieuw ontstane meer is uitermate geschikt voor watersport. De sneeuw geeft het nog een extra verlaten tintje.

xanten_jeugdherberg.jpg

xanten_oude_rijnarm.jpg

Vanwege de kou zochten we snel een koffiehuis op. Er zijn er nogal veel in Xanten. Als je die foto van mij bekijkt zie je dat ik net een artikel aan het lezen en becommentariŽren ben over het 'Kapitalismus'. Is dat toeval dat net toen een foto gemaakt is, of ben ik echt een soort Marxist?

xanten_koffiehuis.jpg

xanten_koffiehuis1.jpg

Hier nog enkele plaatjes van de Xantense domkerk en het domplein.

xanten_domkerk.jpg

xanten_domplein.jpg

Al lopend door Xanten vraag ik me telkens af hoe het toch mogelijk is dat deze stad zich nauwelijks verder heeft ontwikkeld. Voor Middeleeuwse begrippen is het een flinke stad geweest. Waarom is de stad relatief zo achteruit gegaan? Heeft het te maken met de verplaatsing van de loop van de rivier de Rijn? Of komt het meer door het dichtbijzijnde Ruhrgebied, dat vanwege de grondstoffen en industrie als een soort magneet alle ontwikkelingen naar zich toetrok? Interessant om dat te onderzoeken. Aan de ene kant is het fijn dat de stad niet zo gegroeid is, want daardoor ligt de oude Romeinse stad nog steeds aan de oppervlakte en kunnen daar nu nog opgravingen gedaan worden, zonder dat daar gebouwen voor gesloopt hoeven te worden. Op de plek van de oude Romeinse stad, ligt nu het archeologisch park. Daar vind je nog resten en reconstructies van verschillende gebouwen.

Terrein van het archeologisch park
xanten_uitzicht_op_stad.jpg

met gereconstrueerde gebouwen
xanten_archeologisch_park.jpg

de haventempel
xanten_rom_haventempel.jpg

met nieuwe priesters?
xanten_rom_haventempel1.jpg

xanten_rom_huis.jpg

xanten_rom_huis1.jpg

Romeinse grafstenen
xanten_romeinse_grafstenen.jpg

amfitheater
xanten_chris_en_ik.jpg

xanten_rom_amfitheater.jpg

xanten_rom_amfitheater1.jpg

Bezoek aan Xanten, 4 en 5 maart 2005