Website Jacques Bazen

Den Haag
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Den Haag, 9 februari 2005

Den Haag is de stad waar de Nederlandse regering zetelt. Het parlement en de ministerraad is gevestigd op het Binnenhof. Dat is het hart van de Nederlandse democratie. Hieronder staan een paar foto's ervan. Ooit is het Binnenhof eens begonnen als een jachtslot midden in de duinen. Moeilijk om je dat heden ten dage voor te stellen, omdat het Binnenhof nu midden in de stad ligt. Alleen aan de Lange Vijverberg kun je het nog zien. Deze plek ligt wat hoger als de rest van de omgeving, op een oud duin oftewel een strandwal. De graven van Holland, met name Willem IV en Floris V hebben er veel aan gedaan. Zij bouwden rond 1200 de Ridderzaal, de kern van het Binnenhof. Hier leest de koningin elk jaar de troonrede voor.

denhaag_zichtopbinnenhof.jpg

denhaag_binnenhofpoort.jpg

denhaag_binnenhof.jpg

Ridderzaal
denhaag_ridderzaal_gevel.jpg

denhaag_binnenhoffontein.jpg

denhaag_monument2_willem2.jpg

 
En hieronder staat een foto van het beroemde Torentje, de werkkamer van de Minister President. Hij (Balkenende) is waarschijnlijk aanwezig, want de auto staat voor de deur.

denhaag_binnenhoftorentje.jpg

De ridderzaal op het Binnenhof is toegankelijk voor het publiek. Hij wordt toch weinig gebruikt, dus een rondleiding kan bijna elke dag. Binnenin zie je dat het middeleeuwse gebouw prachtig is gerestaureerd, de troon staat er. Met grote letter B voor Beatrix, bovenop. In de glas in loodramen staan de namen van de belangrijkste Nederlandse steden uit de late Middeleeuwen. Even zoeken en, ja hoor, Amersfoort, mijn eigen woonplaats staat er ook bij!

denhaag_rondleiding_ridderzaal.jpg

denhaag_interieur_ridderzaal.jpg

denhaag_ridderzaal_troon.jpg

denhaag_ridderzaal_vensterbank.jpg

denhaag_ridderzaal_amersfoort.jpg

denhaag_ridderzaal_glasinlood.jpg

denhaag_ridderzaal_zijkant.jpg

denhaag_binnenhofmonument.jpg

Niet alleen het binnenhof zelf is interessant, ook de omgeving ervan is de moeite waard. Bijvoorbeeld het Plein, het Buitenhof, de Lange Vijverberg en het nieuwe Tweede Kamer gebouw. Overigens is dat sinds kort akelig streng beveiligd. Detectiepoortjes en pasjes enzovoort. Niet leuk meer, die terroristische dreiging.

Tweede Kamer gebouw
denhaag_tweede_kamer.jpg

zicht op de Hofvijver en het Binnenhof
denhaag_zichtopbinnenhof.jpg

Plein
denhaag_plein.jpg

Lange Vijverberg, een oude strandwal
denhaag_langevijverberg.jpg

Provincievlaggen
denhaag_provincievlaggen.jpg

Buitenhof
denhaag_museum_gevpoort.jpg

Gevangenpoort, gevelsteen
denhaag_gevangenpoort_gevsteen.jpg

Gevangenpoort
denhaag_gevangenpoort.jpg

Gevangenpoort op het Buitenhof
denhaag_gevangenpoort1.jpg

Buitenhof
denhaag_buitenhof.jpg

Buitenhof, vanaf de Gravenstraat
denhaag_buitenhof1.jpg

Mauritshuis museum
denhaag_mauritshuis.jpg

Rond het Binnenhof zijn veel monumenten te vinden, van belangrijke vorsten en regenten uit de Nederlandse geschiedenis. Bijvoorbeeld een standbeeld van Johan van Oldebarneveld (de beroemdste Amersfoorter uit de geschiedenis, by the way), die op het Binnenhof om politieke redenen terechtgesteld (of liever gezegd: officieel toegestaan vermoord) werd. Ook staat er een standbeeld van Johan de Witt. Waarschijnlijk de meest briljante politicus die Nederland ooit voortgebracht heeft. Hij werd samen met zijn broer Cornelis op de plek waar dit standbeeld staat door een bende redeloze Hagenezen in 1672 vermoord. En verder is er nog het standbeeld van koning Willem II, de held van Waterloo.

Plaquette op standbeeld van Johan de Witt
denhaag_dewittplaq.jpg

Johan de Witt
denhaag_monumentdewitt.jpg

Johan van Oldebarneveld
denhaag_monument_oldenb.jpg

Koning Willem II
denhaag_monument_willem2.jpg

Een klein eindje bij het Binnenhof vandaan staat paleis Noordeinde. Dat is het paleis van waaruit de koningin vertrekt als zij op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september de troonrede gaat voorlezen. Hier begint de ceremoniële rit met de gouden koets. Het is hemelsbreed maar een afstand van ongeveer 200 meter van paleis Noordeinde naar het Binnenhof. Maar goed, met zo'n gouden koets krijgt het ritje toch iets bijzonders. De hele route zit dan volgepakt met lieden die soms vijf tot zes uur zitten te wachten om maar een paar seconden een glimp van de koningin te mogen opvangen. 't Is maar waar je zin in hebt.

denhaag_noordeinde1.jpg

denhaag_noordeinde_monument1.jpg

Paleis Noordeinde
denhaag_paleis_noordeinde.jpg

denhaag_noordeinde_monument.jpg

denhaag_noordeindehek.jpg

denhaag_monument_wilhelmina1.jpg

denhaag_monument_wilhelmina2.jpg

Behalve veel koninklijks heeft Den Haag ook vrij veel kerken. Ik heb er drie gefotografeerd. De oude kerk, de nieuwe kerk en de kloosterkerk.

Toren van de oude kerk
denhaag_oude_kerk_troen.jpg

Oude kerk
denhaag_oude_kerk.jpg

idem
denhaag_oude_kerk1.jpg

Kloosterkerk
denhaag_kloosterkerk.jpg

Nieuwe kerk
denhaag_nieuwekerk.jpg

Op het plein bij de oude kerk staat ook het oude stadhuis. Het is een mooi, maar leegstaand gebouw, met levensgroot het wapen van Den Haag erop afgebeeld. Het wapen is een ooievaar. Er wordt wel beweerd dat het wapen de Hagenaar zelf afbeeld: Altijd op hoge poten, dun in de veren en een grote bek. Het wapen staat ook op de parkeerpaatjes afgebeeld.

denhaag_gemeentewapen.jpg

denhaag_oude_stadhuis1.jpg

denhaag_wapen.jpg

denhaag_oude_stadhuis.jpg

Je kunt in Den Haag ook echt in stijl winkelen. Zowel in oude smalle middeleeuwse straatjes, als in grote negentiende eeuwse winkelcentra, of ook heel modern als je dat graag wilt.

denhaag_winkelcentrum.jpg

denhaag_winkelcentrum1.jpg

denhaag_winkelcentrum2.jpg

Tot besluit nog wat architectuurfoto's. Den Haag is wat betreft architectuur zeker de moeite waard. Tussen het Spui en het Centraal station en verder nog richting de Utrechtse baan, staat het vol met moderne kantoorpanden. De één nog meer bijzonder dan de andere. Op het Spui staat het nieuwe stadhuis. Door de Hagenaars wordt het vaak het IJspaleis genoemd, omdat vrijwel alles wit is. Als je verder de turfmarkt afloopt, richting het station kom je nog veel meer bijzonders tegen. Onder andere de Zwarte Madonna, een leegstaande flat die op de nominatie staat om gesloopt te worden. Veel mensen vinden het een foeilelijk gebouw en willen er graag wat mooiers voor in de plaats hebben.

Spui
denhaag_spui.jpg

nieuwe stadhuis
denhaag_stadhuis.jpg

interieur stadhuis
denhaag_interieur_stadhuis.jpg

Turfmarkt
denhaag_turfmarkt.jpg

de zwarte madonna
denhaag_zwarte_madonna.jpg

idem, close up
denhaag_zwarte_madonna1.jpg

Ministerie van VROM, toren
denhaag_ministerie_vrom3.jpg

idem
denhaag_ministerie_vrom.jpg

idem, van onder
denhaag_ministerie_vrom1.jpg

Bezoek aan Den Haag, 9 februari 2005