Website Jacques Bazen

Katwijk aan Zee
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Katwijk aan Zee, 10 februari 2005

Katwijk aan Zee (er is ook nog een ander Katwijk, namelijk Katwijk aan de Rijn) is een bijzondere plek. Ooit lang geleden eens gelegen aan de noordgrens van het Romeinse rijk. Vroeger stroomde de Rijn hier in zee uit. Bij Katwijk moet ooit eens het legendarische fort "Brittenburg" gelegen hebben. Maar eeuwenlange kustafslag heeft ervoor gezorgd dat het fort onder water is komen te liggen. In de Romeinse tijd lag er in dit fort een sterke bezettingsmacht die erop toezag dat de graanhandel met Engeland goed verliep. Ook nu is de eeuwenlange kustafslag nog goed te zien. De oude kerk van Katwijk, lag vroeger midden in het dorp, maar is nu vlak bij het strand terechtgekomen.

katwijk_oude_kerk_toren.jpg

katwijk_oude_kerk.jpg

katwijk_oude_kerk1.jpg

Behalve de kerk is er bijna niks meer over van het oude Katwijk. De Duitsers hebben de meeste oude huizen afgebroken om er forten voor de Atlantikwall aan te leggen. De boulevard staat vol met huizen en hotels, die allemaal na de tweede wereldoorlog gebouwd zijn. Slechts hier en daar staan nog wat restjes oude huizen.

katwijk_zicht_op_boulevard.jpg

katwijk_oude_huisjes.jpg

Het bezoek aan het strand is maar kort. Het is erg koud en regenachtig en het zand raast over het strand. En het is best wel pijnlijk als je een lading zand tegen je aan krijgt. Maar de golven zijn best aardig en een paar foto's zijn snel gemaakt.

katwijk_golven.jpg

katwijk_golven1.jpg

katwijk_kustlijn.jpg

katwijk_zandwaarschuwing.jpg

katwijk_stuivend_zand.jpg

katwijk_strand.jpg

De Duitsers hebben ook de oude vuurtoren gespaard. Deze staat ook nog fier op zijn plek, op de boulevard.

katwijk_vuurtoren1.jpg

katwijk_vuurtoren.jpg

katwijk_vuurtoren_gevelsteen.jpg

Tot slot nog een paar plaatjes van de boulevard. Er staat bijvoorbeeld nog een monument voor omgekomen Katwijkers op zee. Dat is iets treurigs waar alle visserplaatsen over mee kunnen praten. En daarna is het hoog tijd om weer te gaan, want het weer wordt steeds slechter.

katwijk_boulevard.jpg

katwijk_boulevard1.jpg

katwijk_monument.jpg

katwijk_slecht_weer.jpg

Bezoek aan Katwijk aan Zee, 10 februari 2005