Website Jacques Bazen

Urk
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Urk, 29 januari 2005

Wie Urk zegt, zegt visserij. Dat klopt ook wel. Er is een flinke haven bij het plaatsje en er liggen ook verschillende vissersboten. Toch is er meer dan alleen visserij. Er is ook een hoop indirecte bedrijvigheid. Zoals visverwerkende industrie en scheepswerven. En op de bedrijventerreinen blijkt dat er langzaamaan steeds meer andere takken van industrie komen. Het relatieve aandeel van de visserij gaat toch langzamerhand achteruit. Dit komt zeker niet in de laatste plaats door de steeds strengere regels van de Europese Unie.

urk_haven.jpg

urk_haven1.jpg

urk_haven2.jpg

urk_scheepswerf.jpg

urk_boot.jpg

urk_industrieterrein.jpg

Urk was vroeger een eiland, en iets van die eilandersmentaliteit vind je er nog steeds terug. Het dialect is nagenoeg onverstaanbaar, en de bevolking is in tegenstelling tot die van de rest van Nederland nog zeer traditioneel (In bepaald opzicht dan). Urk is aan de ene kant streng gelovig, maar hier zijn, net als in veel andere plattelandsdorpen ook een hoop scooter Sjonnies en Sjonnies met verlaagde racemonsters, spoilers en dikke uitlaten die door de smalle straatjes van het voormalige eiland ronken. Als ik een hoop van dergelijke figuren zie, is mijn vooroordeel meteen dat het opleidingsniveau hier wel extreem laag moet zijn.
 
Het eiland zelf is een keileembult uit de voorlaatste ijstijd. Aan de kant van het IJsselmeer loopt de bult heel stijl af, het IJsselmeer in. Hier is vroeger heel wat afkalving geweest zo te zien. En dat terwijl keileem zo taai als dikke stront is. Het zegt iets over de kracht van de golven van de voormalige Zuiderzee.

urk_vuurtoren.jpg

urk_ijsselmeer.jpg

urk_vuurtoren_close.jpg

urk_klif.jpg

De huizen in Urk vroeger stonden samengepakt op de keileemheuvel, het enige echt bewoonbare gedeelte van het eiland, waar je normaal gesproken tenminste droge voeten hield. De straatjes zijn smal, soms niet meer dan steegjes. In het nieuwe deel van het dorp is dat anders. Dat is wel ruim opgezet. Maar dat deel van het dorp ligt dan soms ook ver buiten het oorspronkelijke eiland, in het nieuwe land van de Noord Oost Polder.

urk_straat.jpg

urk_steeg.jpg

Het oude gemeentehuis is verbouwd tot museum over de geschiedenis van Urk. Helaas is het zaterdags gesloten. Tja, pech gehad. Maar welk zichzelf respecterend museum is nou dicht op zaterdag? Of zou dat soms te maken hebben met de voorsabbat?

urk_museum.jpg

urk_kerk.jpg

Vlak bij de vuurtoren staat de Hervormde kerk van Urk. Een oud, maar schitterend kerkje. Het staat op de hoogste plek van het eiland, dus het is waarschijnlijk al van een afstand te zien. Vandaag niet, want het begint te regenen en het zicht is niet echt optimaal.

urk_herv_kerk.jpg

urk_opschrift_kerk.jpg

De zee heeft Urk zijn welvaart gegeven, maar ook veel genomen. Er staat een groot monument met honderden namen van omgekomen Urkers op zee. Indrukwekkend. Moet denken aan het boek "Op hoop van zegen" van Herman Heiermans.

urk_monument.jpg

urk_monument1.jpg

urk_nop_dijk.jpg

Bezoek aan Urk, 29 januari 2005