Website Jacques Bazen

Montreal
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Montreal, juli 2002

Montreal, de enigste Franstalige miljoenenstad van Canada, is een belangrijk economisch centrum. Al moet gezegd worden dat de laatste jaren het een beetje minder gaat met de stad. Dit voornamelijk vanwege de mogelijke afsplitsing van Quebec van de rest van Canada. Veel bedrijven nemen alvast het zekere voor het onzekere en zoeken hun toevlucht in Toronto of Ottawa in Ontario. Maar voordat we in Montreal kwamen, moesten we eerst de grens met Quebec over. Dat gaat met een pont, over de Ontario rivier. En dan ben je opeens in Frans gebied. Even wennen is dat. Andere borden, de stoplichten hebben een andere vorm en sommige verkeersregels leken ook anders. Maar misschien had dat meer te maken met de beroemde Franse slag.

Ontario rivier
ontario_rivier.jpg

Op weg naar Montreal
montreal_auto.jpg

Quebec, Franstalig
montreal_quebec.jpg

Langs de weg naar Montreal lag een soort van wildpark, dat we graag nog even wilden bezoeken. Het park zat vol met diersoorten die bij ons in West-Europa niet voorkomen, dus dat was wel eens leuk om te zien. Enne... wild waren de dieren totaal niet. Schuw voor mensen ook zeker niet. Verre van dat. De rendieren, of wat voor gekke beesten het ook mogen zijn, kwamen met hun kwijlende snuit gewoon de auto in.

montreal_safaripark5.jpg

montreal_safaripark.jpg

montreal_safaripark1.jpg

montreal_safaripark2.jpg

montreal_safaripark3.jpg

montreal_safaripark4.jpg

montreal_safaripark_beer.jpg

montreal_safaripark6.jpg

montreal_safaripark_beverdam.jpg

montreal_safaripark_bever.jpg

Montreal is een bijzondere stad. Aan de ene kant is het een karakteristieke Amerikaanse stad, met veel hoogbouw in het centrum. Aan de andere kant lijkt het echte oude deel, Vieux Montreal (Oud Montreal) heel veel op een Europese binnenstad. Ik moest gelijk denken aan Montmartre in Parijs, toen ik door Vieux Montreal liep. En dat terwijl vlak buiten het centrum de hoogbouw van het CBD staat.

montreal_downtown.jpg

montreal_downtown1.jpg

En van de mooiste bouwwerken in Montreal is de enorme kathedraal. We konden er jammer genoeg niet in, omdat er een concert of iets dergelijks aan de gang was. Maar op plaatjes van de binnenkant lijkt de kathedraal buitengewoon indrukwekkend. Maar ook van de buitenkant ziet het gebouw er mooi uit, evenals het plein waar het aan staat.

montreal_kathedraal.jpg

montreal_plein_voor_kathedraal.jpg

Hier nog een paar plaatjes van Vieux Montreal.

montreal_plein.jpg

montreal_winkelstraat.jpg

montreal_brandweer_in_winkelstraat.jpg

Toen we in de stad wilden gaan eten, kwamen we al snel langs een McDonalds vestiging. Maar dit keer wel een bijzondere, tenminste, het was een bijzonder pand. Op een plaquette aan de muur was te lezen dat in dit huis, lang geleden, Cadillac, de stichter van Detroit was geboren. Inderdaad, dezelfde man waar dat automerk naar is genoemd. De tijd waarin hij leefde moet een bijzondere tijd zijn geweest. Telkens een nieuwe horizon met nog meer onbekend land daarachter. Maakt me wel eens jaloers, onze tijd is eigenlijk niks meer aan, alle gebieden op deze aarde zijn al ontdekt. Eigenlijk is er niks meer te doen.

montreal_plaquette_cadillac.jpg

montreal_cadillac.jpg

Ik was bijzonder onder de indruk van Montreal. Samen met Quebec city vond ik het zonder meer de mooiste steden van heel Noord Amerika. (Voor zover ik die bezocht heb natuurlijk.) In beide steden hangt dezelfde zinderende atmosfeer, die je 's zomers ook in Parijs tegenkomt. Montreal gaf mij een hoop nieuwe energie.

montreal_by_night.jpg

Bezoek aan Montreal, juli 2002