Website Jacques Bazen

Ostritz
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan Ostritz, september 2001

Ostritz is een zeer bijzonder plaatsje. Het ligt net als het grootste deel van Görlitz aan de westoever van de Neisse, en hoort daarom nog bij Duitsland. Maar wat zo bijzonder is, is dat het station van Ostritz vroeger, lang geleden, ooit eens op de oostoever gebouwd is. Dat was geen enkel bezwaar, tot opeens na 1945 de Neisse de oostgrens van Duitsland werd. Dat was natuurlijk opeens best lastig, als je iedere keer de grens moest oversteken als je de trein wilde nemen.

ostritz_kaart.jpg

ostritz_aan_de_neisse.jpg

ostritz_grensbrug.jpg

ostritz_grens.jpg

Het station zelf ligt dus in Polen. Maar je kunt er alleen op treinen stappen die naar Duitsland gaan. Het is een station op de lijn Görlitz - Zittau. Twee Duitse steden die vlak bij de Neisse liggen. Op sommige plekken steekt het spoor de rivier over, en valt het dus onder Polen. De Polen hebben er verder niks aan, dus erg veel onderhoud word er dan ook niet gepleegd.

ostritz_station.jpg

ostritz_station1.jpg

Vanwege de verschuiving van de grens zijn er ook vele bruggen over de Neisse afgesloten. Zeker na 1989 is deze grens de oostgrens van de EU geworden en moet het "Fort Europa" beschermen tegen ongewenste vreemdelingen. Het is niet direct te zien, maar de grens is zeer streng bewaakt. Overal zitten bewegingssensoren enzo. Toen wij op deze brug liepen, duurde het dan ook niet lang of er kwam een auto met grenswachters aanrijden om eens goed te kijken wat we aan het doen waren.

ostritz_afgesloten_brug_over_neisse.jpg

afgesloten_brug.jpg

Bezoek aan Ostritz, september 2001