Website Jacques Bazen

Pyramide van Austerlitz
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Bezoek aan de pyramide van Austerlitz, 29 december 2004

De pyramide van Austerlitz. En van de meest wonderlijke bouwwerken op de Utrechtse Heuvelrug. En nog stijl ook. Als je bovenaan het akelig steile trapje staat, is het ding plotseling wel erg hoog geworden. De pyramide is onlangs helemaal gerestaureerd. Het is erg mooi geworden. Voor zover dat mogelijk is, denk ik dat het ding weer helemaal in de oude staat teruggebracht is. De heuvel heeft er vlak na de bouw waarschijnlijk precies zo uitgezien.

Informatiebord
austerlitz_infobord.jpg

Pyramide
pyramide_austerlitz.jpg

Blijft natuurlijk de vraag waarom de Franse generaal Marmont dit gevaarte hier heeft willen bouwen. De gangbare verklaring als zijnde uitkijkpost voor invasies lijkt wat vreemd. Het lijkt meer waarschijnlijk dat Marmont zijn troepen wilde bezighouden om te zorgen dat de discipline behouden bleef. Kwam natuurlijk mooi uit dat hij het aan Napoleon kon opdragen als "overwinningsteken".

Akelig steil trapje
ik_op_pyramide_trap.jpg

Jan Kees op de trap
jankees_op_pyramide_trap.jpg

Bovenop
jankees_bovenop_pyramide.jpg

Ik op 't randje
ik_op_t_randje.jpg

graszoden
pyramide_graszoden.jpg

Bovenop de pyramide zelf staat nog een smal torentje. Oorspronkelijk hout, maar dat werd al snel weggehaald. Later vervangen door een stenen exemplaar. Jammer genoeg zat de deur op slot en konden we de toren niet beklimmen.

obelisk_bord.jpg

obelisk_op_pyramide.jpg

Bezoek aan pyramide Austerlitz, 29 december 2004