Website Jacques Bazen

Foto's Maastricht en Luik
Home pagina
English home page
Over mezelf
About myself
Foto's van reizen (Pictures of travels)
- foto's Nederland (The Netherlands)
- foto's Europa (Europe)
- foto's Wereld (World)
Gastenboek (Guestbook)

Op deze pagina een fotoverslag van een bezoek aan twee dicht bij elkaar liggende, maar toch heel verschillende steden

Luik en Maastricht zijn twee steden die vlak bij elkaar liggen, niet meer dan 25 kilometer. En de steden zijn ook nog eens rond dezelfde tijd ontstaan en waren allebei industriesteden.
Desalniettemin zien ze er nu heel verschillend uit. Luik is een wat verlopen oude industriestad, waar het net lijkt alsof de economische basis verdwenen is. Het lijkt erop dat Maastricht de overstap naar een meer op dienstverlening gebaseerde economie veel beter heeft gemaakt. De foto's op deze pagina illustreren dit. Kijk zelf maar. 

Aankomst op station Liège Guillemins
de_maas_bij_luik.jpg

Station Liège Guillemins
station_liege_guillemins.jpg

Buiten vlak bij het station
bij_liege_guillemins.jpg

Als je op het typische jaren '60 station (open beton, glas en nog meer open beton), de stad binnenkomt, moet je eerst nog een flink stuk lopen naar het centrum. Je loopt dan door een buurt die opnieuw een jaren '60 functionalistische sfeer uitademt, afgewisseld met resten van de oorspronkelijke negentiende eeuwse stadsuitbreiding. Als je ervan houdt is het mooi.

Maasoevers
maasoevers_van_luik.jpg

Centrum Liége
liege_centrum.jpg

Ook het eigenlijke stadscentrum is in onze ogen niet echt aansprekend. Opnieuw veel grauwe betonnen jaren '60 winkelcentra afgewisseld met oudere bebouwing. Maar vrijwel overal rommelig. Veel plaatjes van het centrum van Luik staan hier niet. Die zijn te vinden op talloze city marketing sites die het tourisme moeten bevorderen. Kijk bijvoorbeeld maar eens op: www.liege.be
 
Na het bezoek aan Luik centrum lopen we door de buitenwijken naar station Luik-Bressoux. Daar kwamen we door een aantal straten waarbij we ons verbaasd afvroegen welke bom hier ontploft was en of dit nog wel bij Europa hoorde. Je zou deze taferelen meer verwachten in Rusland of één of ander Amerikaans getto.

banlieu_auto.jpg

liege_banlieu_flat.jpg

liege_banlieu.jpg

liege_banlieu_bressoux_overzicht.jpg

liege_banlieuflat1.jpg

hangjongeren.jpg

Vanaf station Bressoux namen we de internationale trein via Visé en Eijsden naar Maastricht. Vanaf het station liepen we door Maastricht Wyk naar de Maas waar aan de overkant het oude stadscentrum ligt. De groepsfoto hebben we gemaakt op de plaats waar ergens vlak bij, de oude Romeinse brug over de Maas, de voorloper van de St.Servaesbrug, gelegen moet hebben.

internationale_trein.jpg

wij_in_wyk_maastricht.jpg

Maastricht heeft nog veel Middeleeuwse resten over. Een flink stuk van de stadsomwalling is er nog over. De helpoort is zelfs, bij mijn weten tenminste, de oudste stadspoort die er in Nederland nog is. De stad is gebouwd op de plaats waar het riviertje de Jeker in de Maas stroomt. De Jeker heeft vele armen en verschillende stromen, al dan niet overdekt, door de binnenstad.

Stadsomwalling
stadsomwalling.jpg

Helpoort
helpoort.jpg

Eén van de zijarmen van de Jeker
jeker.jpg

In het oudste deel van de binnenstad, het Romeinse deel, staat de Onze Lieve Vrouwe kerk. Een van de oudste kerken van Nederland. De kerk is opgebouwd in Romaanse bouwstijl. Dat betekent dat de kerk al in de twaalfde of dertiende eeuw z'n huidige vorm heeft gekregen. Bij het Vrijthof, in het nieuwere deel van de binnenstad staan twee kerken in Gotische stijl, kenmerkend voor de late Middeleeuwen.

OLV-kerk
olv_kerk_maastricht.jpg

Johannes de Doperkerk bij het Vrijthof
johannes_de_doper_kerk.jpg

Maastricht 's avonds
maastricht_savonds.jpg

Al met al lijkt het erop dat de strenge Nederlandse Ruimtelijke Ordeningsregels toch op de lange termijn hun vruchten af werpen. Dat lijkt één van de conclusies als je Luik en Maastricht met elkaar vergelijkt. De strakke regels voorkomt rommelige centrums en het blokkeert gulzige projectontwikkelaars die zonder regels hun uiterste best doen om overal foeilelijke winkelcentra en flats neer te plempen.
 
Er is over Maastricht nog veel meer te zeggen. Een goede plek om te starten is de VVV site. www.vvvmaastricht.nl
 

Bezoek aan Luik en Maastricht